Egy gyermek érkezése minden család számára hatalmas változást jelent. A gyakorló szülők tudják, az örömök ellenére ez nem mindig jelent felhőtlen boldogságot, hiszen az anyukának és apukának a gyermeknevelés során számos új, komoly feladattal kell szembenéznie. Az ezeknek való megfelelés az egészséges családok életében is próbatételt jelenthetnek. Amennyiben a gyermekkel kapcsolatban valamilyen probléma merül fel, a szülőknek gyermekük másságának elfogadásával is meg kell küzdeniük.

 

Mi, segítő szülők jól ismerjük ezt a helyzetet, hiszen autista gyermeket nevelő szülőkként saját gyermekük kapcsán mi is keresztülmentünk ezen a folyamaton. Jól emlékszünk a diagnózis kapcsán érzett tanácstalanságunkra, a félelmekre, az új élethelyzet miatt kialakult problémákra. Ismerjük a mindennapi, autizmusból fakadó nehézségeket is. Megtapasztaltuk, hogy az autizmus más fogyatékossági típusokhoz képest sokkal összetettebb zavar, megértése rendkívül nehéz, a gyermeknevelés során a hagyományos szülői nevelési módszerek sok esetben nem működnek, melynek eredményeként mi is számos konfliktushelyzettel voltunk kénytelenek szembenézni. Tudjuk, hogy sokszor milyen fontos beszélni erről mással. Olyan valakivel, aki meghallgat minket és nem ítélkezik, akitől tanácsot kérhetünk, aki érti min megyünk keresztül. Ezért tartjuk fontosnak a segítő szülői munkát.

 

Segítő szülőink olyan autista gyermeket nevelő szülők, akik sok-sok tapasztalattal rendelkeznek az autizmus területéről. Egyaránt tapasztaltak a segítő munka és az érdekvédelem területén, széleskörű információval rendelkeznek az autista gyermekeket ellátó intézményhálózatról, szervezetekről, az igénybe vehető támogatásokról. Szívesen segítenek a hozzájuk fordulóknak kérdéseik megválaszolásában! Elérhetők e-mailben (mozaikegy@gmail.com), telefonon vagy facebook oldalunkon.

 

 

Kapitány Imola

 

Családunkban két gyermeket nevelünk, egy normál fejlődésű kislányt és nem beszélő autista bátyját.

 

Alapító tagja és elnöke vagyok a Mozaik Egyesületnek. Az Autimentor hálózat 2010 – es megalakulása óta végzek mentorszülői tevékenységet, két évig a mentorhálózat koordinátoraként is dolgoztam. Munkatársa voltam az Autisták Országos Szövetségének, ahol egyebek mellett a szülősegítő szolgáltatások szervezése és az Információs Centrum vezetése volt a munkám, itt közel kétezer szülői megkeresést fogadtam két év alatt. Részt vettem a Magyarországon elérhető szülőképzések legtöbbjén és egyesületünkben több képzés kidolgozásában is közreműködtem (Fogódzó Plusz, Jogos önvédelem.) és képzéseket tartottam.

 

Azt gondolom, hogy autista gyermek szülőjeként nagyon nehéz, de nem megoldhatatlan feladatot kaptunk. Ebben az élethelyzetben én is támaszkodom mások tudására, segítségére és magam is szívesen segítek azoknak, akik erre kérnek. Mindennapjainkról blogot vezetek, Nappali álmok címmel.

 

Elérhetőségek: mozaikegy@gmail.com; (06 70) 424 8688

Dénesné Spitzer Éva

 

Két kisfiam közül a nagyobbik, Beni érintett az autizmusban, aki jelenleg egy kis létszámú osztályokkal működő alapítványi iskola harmadik osztályos tanulója. Beni diagnózisának megszületése után próbáltam a lehető legtöbb autizmussal kapcsolatos információt megszerezni, szülőtalálkozókra jártam, szülőképzéseken vettem részt, szakirodalmakat olvastam. Azoktól a neves szakemberektől, akikkel Beni révén találkoztam nagyon sok segítséget kaptam és kapok mind a mai napig, amiért nagyon hálás vagyok. Hiszem, hogy gyermekinket úgy tudjuk a leghatékonyabban segíteni, ha ezt a szakemberekkel közösen, velük szorosan együttműködve tesszük.

 

A MOZAIK Egyesületnek alapítója és vezetőségi tagja vagyok. Munkavállalási tanácsadó végzettséggel rendelkezem, főállásban a Munkaesély Szövetségnél dolgozom. A szülők támogatásával még az AOSZ-ban kezdtem el intenzíven foglalkozni, ahol egy ideig az én feladatom volt a szülősegítő szolgáltatások működtetése. Bár később munkám nagy részét az érdekvédelmi tevékenység tette ki, a szülsegítés mindig is fontos maradt számomra, ezért is vagyok mind a mai napig aktív mentorszülő, valamint szülőképzéseink egyik trénere. Kapcsolódásom az érdekvédelemmel sem szűnt meg, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa érdekvédelmi tanácsadójaként a nagylétszámú, benntlakásos fogyatékos otthonok kiváltását követem nyomon. Mindezek mellett a Kodolányi János Főiskola szociális munka szakos harmadéves hallgatója vagyok.

 

Elérhetőségek: mozaikegy@gmail.com; (06 70) 608 9024

SEGÍTŐ SZÜLŐK

Nagy Orsolya

 

Korábban a Pető Intézetben dolgoztam mozgássérült gyerekekkel, konduktorként. Aztán született két saját fiam, és mire a kisebbik három éves lett, kiderült, hogy mindketten autizmussal élnek. Azóta eltelt néhány év, engem meg pillanatok alatt beszippantott az autizmus világa. Először könyvekből igyekeztem minél többet megtudni, aztán megismertem néhány nagyszerű szakembert. Elvégeztem egy alapképzést és meglátogattam több autizmus-specifikus intézményt, hogy megismerjem a munkájukat.

 

Közben újra munkába álltam, jelenleg egy bölcsődében végzek korai fejlesztést, ahol mindig van autizmussal élő „gyerekem” is. Emellett önkéntes munkát végzek a Nemzetközi Cseperedő Alapítványnál és az Autizmus Alapítványnál, és igyekszem minden lehetőséget megragadni, hogy iskolák, óvodák életébe is bepillantást nyerjek. Nagyon szeretek más szülőkkel beszélgetni, sokszor tapasztalom, hogy sokat tanulhatunk egymástól. Merj MÁS lenni címmel írom blogomat, melyben saját tapasztalataimat osztom meg, eszközöket, játékokat, fejlesztési lehetőségeket mutatok be szülőtársaim és más érdeklődő olvasók számára.

 

Elérhetőségek: mozaikegy@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now